Comunicat de Presa

Către,

Toate ziarele locale şi naţionale,

Asociaţia „Prieteni Necuvântători”  a participat in data de 21 iulie 2011 ca invitat la o întâlnire organizată de Prefectura Bacău pe tema câinilor comunitari din judeţul Bacău. Ne bucurăm că se organizează astfel de întâlniri şi că se doreşte o soluţionare competentă şi firească a unor probleme care apar în sectorul câinilor comunitari. Ca în orice alt domeniu şi în cel al câinilor comunitari există o serie de probleme şi soluţii propuse pentru rezolvarea lor.

Desigur, problema câinilor comunitari nu poate fi rezolvată în câteva luni aşa cum s-a lăsat impresia că s-ar dori. O rezolvare civilizată presupune abordarea problemelor din cât mai multe perspective. Câinii comunitari nu sunt obiecte, ci fiinţe dotate cu o anumită inteligenţă şi sensibilitate. În acest sens dorim să atragem atenţia domnului Prefect al judeţului Bacău că propunerea lansată în mod public vizavi de modalitatea de a strânge cânii comunitari în adăposturi (dand o sumă de bani oricărei persoane care aduce la adăpost un câine comunitar), ni se pare imatură, anarhică şi lipsita de respect pentru aceste fiinţe necuvântătoare. Mergând pe acelaşi principiu şi riscând exagerarea s-ar putea propune o sumă de bani oricărui om care aduce un câine comunitar mort (şi astfel scăpăm de ei) sau, schimbând domeniul am putea propune ca fiecarui om care aduce un om rănit la spital să i se plătească o sumă de bani şi astfel evităm un serviciu competent, cel al Salvării sau al Smurdului, pentru că sunt prea scumpe.

Orice abordare a problemelor comunitare trebuie să se facă în mod competent şi luându-se în considerare toate obligaţiile legale, sociale, morale, economice, spirituale, etc.

Asociaţia Prieteni Necuvântători a depus la prefectura, in primavara 2011, un plan de masuri privind gestionarea cainilor fara stapan (plan facut public si pe website-ul propriu la adresa www.prieteninecuvantatori.ro/actiuni.php) in baza proiectului CSR capturare-sterilizare-returnare al fundatiilor internationale  Dogs Trust si Battersea Dogs and Cats Home -proiect aplicat cu succes la Oradea, in Malta, Turcia, etc. (proiect bine fundamentat si detaliat, transmis – sub forma de brosura – autoritatilor locale).

Asociatia “Prieteni Necuvantatori” susţine ca unică soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari următoarele activităţi:

 • Sterilizarea tuturor câinilor cu sau fără stăpân;
 • Crearea de adăposturi legale pentru câinii bolnavi sau agresivi;
 • Reîntoarcerea în libertate, din locul în care a fost luaţi, a câinilor comunitari după ce au fost sterilizaţi, identificaţi şi înregistraţi;
 • Investirea unor surse financiare majore în campanii de informare şi sensibilizare a locuitorilor oraşului, precum şi a celor de la sate.

Asociaţia Prieteni Necuvântători îşi va oferi sprijinul în orice activităţi susţinute de instituţiile locale care vizează aceeaşi soluţie oferită de noi, soluţie la care am ajuns după ani de experienţă în acest domeniu, după cercetările noastre, după experienţa împărtăşită de alte ONG-uri de acelaşi profil din ţară sau străinătate.

Nu ne dorim să fim atraşi în campanii de spălare de imagini sau, şi mai rău, în campanii care nu decretează în mod clar şi decis care soluţie va fi aplicata.

În concluzie, Asociaţia Prieteni Necuvântători cataloghează această întâlnire lipsită de vigoare practică. Pe cât de salutare sunt astfel de întâlniri pe atât de nocive devin ele în momentul în care nu au nicio finalitate. Senzaţia tuturor membrilor Asociaţiei noastre care au participat la dezbatere precum şi a tuturor celor pe care i-am întrebat la sfârşitul ei a fost că nu au rămas cu nimic concludent.

Dorim să participăm în continuare la discuţii şi la rezolvări dar care să vizeze un cadru mai restrâns şi care să vină cu soluţii concrete şi pertinente care să fie acceptate unanim.

Preşedinte Dumbravă Zenovia

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

2 comentarii

 1. Diana

   /  iulie 24, 2011

  gigi
  #6 : 23/07/2011, 10:24
  buna…sunt intru totu deacord cu ,cetatean european, dupa mine ar trebui impuscati apoi incinerati,iar cei de la protectia animlelor ar trebui muscati sa vada si ei cum ii pupa catei „la picior „si apoi injectii in burta la greu….si apoi mai vorbim..sau lasati intro noapte intre 30 de caini si mai vedem dupa aia ce mai zic „domnii astia de la prot. anim.”nu mai zic mergi in parc si tre sa fi atent ca nici nu sti de iunde te poate apuca,mai sunt copii mici atunci ,cum era in anii 80 atunci era curat,acum de ce nu popate fii? pentru ca nu vor conducatorii judetului,dupa mine nici nu avem primar,oras fara primar…asa ca ce sa mai zicem de caini…

  Răspunde
  • Sabina

    /  iulie 30, 2011

   Nu stiu cum si in ce conditii te-a muscat pe tine cainele de picior, insa acelasi lucru cred ca s-ar putea intampla si cu oamenii…ca oricand ti-ar putea da una-n cap, depinde pe unde mergi si cat de precaut esti. Sau sa fii lasat o noapte-ntreaga intre 30 de boschetari / oamani ai strazii / romi / puscariasi . Ce sa facem? sa-i impuscam si sa-i incineram pe toti? …ma refer la oameni, nu la caini…pentru ca oamenii nu mai au loc de caini pe acest pamant. Iar in legatura cu parcul…am copil de un an si merg foarte des in parc, am vazut o multime de caini…si copii de altfel, insa nu am auzit nici un parinte ca nu si-ar putea scoate copilul in parc de teama cainilor. Iar daca este sa ne gandim mai filosofic…poate ce meriti, aia primesti…ma refer la muscatura…pt ca sunt multi oameni care fac rau animalelor datorita rautatii fara margini.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: