Viata

Viata

Oamenii au o multime de drepturi mai mult sau mai putin respectate. Declarandu-se stapani ai acestei lumi au inceput sa ia in stapanire totul: ape, munti, copaci, animale, etc. Desigur, mult timp, au luat in stapanire si alti oameni si, chiar si in aceste zile, se face la fel doar ca la nivele mult mai subtile. Vorbim despre epoca sclavagismului ca despre ceva rau, urat si necivilizat. Am trecut de aceasta epoca. Cel putin la modul grosier nu mai facem din alti oameni sclavii nostri.

Am crescut in civilizatie dar iarasi ne-am oprit din aceasta crestere. Omul, ca fondator al civilizatiei, este menit sa descopere noi valente ale acesteia. Din pacate, unele traditii, violenta, rautatea si lipsa unei constiinte nu ne lasa sa evoluam mai departe. Ne-am oprit si ne incapataman sa ramanem la stadiul de stapan fara sentimente. Avand in spate intelegerea gresita a religiei din care facem parte, justificandu-ne astfel faptele, ucidem in fiecare zi fara a gandi, fara a simti. Cruzi si fara pic de mila incercam apoi sa facem legi pentru protectia animalelor pentru a ne arata clementa.

Va intreb: poate vreodata un om care ucide direct sau indirect in fiecare zi animele pentru a-si potoli foamea si setea inconstienta de violenta sa faca legi pentru protectia animalelor? Si totusi asta se intampla in politica actuala. Dar poate ca in cazul lor ipocrizia nu este atat de mare ca in cazul celor care se declara iubitori de animale dar le ucide si le mananca pe unele din ele.

« Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume » spunea Mahatma Gandhi. Un membru sau voluntar al unei Asociatii pentru protectia animalelor trebuie sa fie schimbarea pe care o promoveaza. Astfel de Asociatii nu protejeaza doar cateii si pisicutele ci ar trebui sa lupte si pentru trecerea la un regim vegetarian a tuturor oamenilor avand ca fundament si motivatie eliminarea crumzimii fata de alte fiinte. Daca cainii si pisicile sunt mai apropiate de luptatorii pentru protectia animalelor care locuiesc la apartament nu inseamna ca gaina, porcul, rata, etc nu au o tot atat de mare nevoie de protectie si respect pentru viata lor.

Desigur, practic nu putem sa ne implicam in apararea tuturor animalelor dar asta nu exclude faptul ca filozofia, vorbirea si fapta noastra sa nu trebuiasca sa lucreze impreuna pentru apararea tuturor acestora.

Articol următor
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. Violenta « sosanimalbacau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: